چرا آمریکا در بازتعریف معادلات منطقه ناکام خواهد بود؟

بازگشت سناریوی تکفیری در منطقه

بازتعریف تروریسم تکفیری از سوی واشنگتن از طریق تنفس‌مصنوعی به داعش و گروه‌های خطرناک، موضوعی نیست که به‌سادگی بتوان از کنار آن گذشت. بایدن که دولت متبوعش در سال۲۰۱۳ میلادی نقش بسزایی در تاسیس داعش و گروه‌های تروریستی جدید از دل القاعده ایفا کرد، اکنون بار دیگر درصدد چینش مهره‌های تروریستی آمریکا و اروپا در منطقه غرب‌آسیا برآمده است اما در این میان، برخی استراتژیست‌های نظامی و امنیتی آمریکا نیز نسبت به فرجام بازی خونین واشنگتن در منطقه تردید دارند.
کد خبر: ۱۴۲۰۸۴۵
نویسنده حسین یاری - گروه بین‌الملل

بازگشت سناریوی تکفیری در منطقه

نظم نوین منطقه‌ای (که برخلاف چارچوب‌های متعارف آمریکایی ترسیم شده است) و تجربه خاص ملت‌های منطقه و گروه‌های مقاومت در مواجهه با تروریسم ساخته و پرداخته دست واشنگتن سبب شده است تا این‌بار کاخ‌سفید با شرایط بحرانی و به‌مراتب پیچیده‌تری نسبت به گذشته مواجه شود. تقریبا هر سه ماه یک‌بار اخبار و گزارش‌هایی درباره تحرکات مشکوک نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه منتشر می‌شود که جدیدترین آنها اردیبهشت و تیرماه بود. به‌عنوان‌نمونه، ماه گذشته منابع خبری از تحرکات مشکوک نیروهای کرد تحت امر آمریکا در سوریه و استقرار تجهیزات و خودروهای نظامی به‌وسیله آنها در خطوط تماس با ارتش سوریه در حومه دیرالزور پرده برداشتند.

تحرک کاروان‌های آمریکایی در عراق و سوریه 

هفته گذشته نیز گزارش‌هایی درباره افزایش تحرکات نظامی آمریکا در عراق و سوریه منتشر شد. بسیاری از خبرگزاری‌های عراق گزارش کردند تحرکات مشکوک کاروان‌های بزرگ نظامی آمریکا در بغداد، بصره، موصل، اربیل، صلاح‌الدین، الانبار و در مرزهای عراق و سوریه و همچنین پایگاه‌های نظامی در داخل خاک عراق رصد شده است. درواقع نظامیان آمریکا به‌صورت مثلثی‌شکل در مرز مشترک دو کشور عراق و سوریه مستقر شده‌اند که قاعده مثلث در عراق و هرم مثلث در سوریه است. با شکل‌گیری موج جدید انتقادات مقام‌های عراقی علیه تحرکات کاروان‌های بزرگ نظامی آمریکا، واشنگتن این تحرکات را «بخشی از جایگزینی معمول نیروها» توجیه کرده است. با وجود این، برخی در تحلیل‌های خود مدعی شده‌اند این اقدام نشان‌دهنده آماده‌باش آمریکا برای عملیات نظامی علیه بازیگران محور مقاومت است، هرچند تحولات و متغیرهای مختلف نشان می‌دهد این سناریو احتمال بسیار اندکی‌دارد.

مدیریت تنش‌های خودساخته! 

استراتژی آمریکا در برهه کنونی مشخص است: مدیریت تنش‌های خودساخته از طریق جنگ نیابتی در منطقه. واشنگتن درحال‌حاضر به دلایل داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی تمایلی به تشدید تنش یا آغاز جنگ در منطقه ندارد، بلکه در حال مدیریت تنش‌هاست. جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری به‌دنبال کسب دستاورد در حوزه سیاست خارجی و القای برتری در غرب‌آسیاست، بنابراین درگیری نظامی سودی برای دولت دموکرات ندارد. به‌همین‌دلیل به‌تازگی دموکرات‌ها در راستای کسب دستاورد انتخاباتی با تهران بر سر پرونده تبادل زندانیان وارد گفت‌وگو شدند اما سؤال اینجاست که آیا چنین شرایطی، معلول رویکرد منطقه‌ای آمریکاست یا واشنگتن با نوعی جبر ناخواسته مواجه شده است؟ قطعا پاسخ دوم صحیح است. 

موانع سخت در برابر آمریکا 

در عرصه منطقه‌ای، کاهش تنش و تسری تنش‌زدایی، همچنین استقبال کشورهای منطقه از این شرایط مانع از ماجراجویی آمریکا و آغاز جنگ می‌شود. درواقع، غرب‌آسیا پس از یک دهه بحران و تنش اکنون در حال حرکت به سمت ثبات و توسعه است و متحدان عرب واشنگتن با هرگونه اقدام نظامی آمریکا در منطقه مخالفت خواهند کرد. علاوه‌براین، تحولات بین‌ا‌لمللی ازجمله جنگ اوکراین و رقابت تنگاتنگ آمریکا با چین و روسیه مانع از تصمیم‌گیری واشنگتن برای آغاز درگیری نظامی با متحدان منطقه‌ای ایران می‌‎شود. هدف اصلی آمریکا از تحرکات اخیر نظامی در عراق و سوریه بیش از آن‌که معطوف به جنگ باشد، با هدف قطع ارتباط مرزهای عراق و سوریه و کنترل محور مقاومت در سوریه و لبنان و قطع امدادرسانی‌ها به حزب‌ا... لبنان در صورت شکل‌گیری جنگ با رژیم‌صهیونیستی است اما جریان مقاومت رصد هوشمندانه بازی آمریکا و متعلقات منطقه‌ای آن را در دستورکار قرار داده و نسبت به هریک از تاکتیک‌های طراحی‌شده از سوی کاخ‌سفید نیز راهکارهای موثری را پیاده‌سازی و اجرا کرده است. هوشمندی مقاومت در رصد صحنه و قدرت عملیاتی آن، اصلی‌ترین پاشنه‌آشیل آمریکا و مهره‌های تروریستی ــ تکفیری واشنگتن در غرب‌آسیا محسوب می‌شود. 

واشنگتن و تل‌آویو، بازنده میدان خواهند بود 

دراین میان ثوابتی وجود دارد که نمی‌توان تحت هیچ شرایطی آنها را انکار کرد. آمریکا به‌خوبی متوجه موقعیت دشوار رژیم‌صهیونیستی در منطقه با توجه به تشدید مقاومت در فلسطین و تقویت نیروهای مقاومت در لبنان رسیده است. ارتباط بازیگران مختلف محور مقاومت به‌وسیله مرزهای عراق و سوریه برای رژیم‌صهیونیستی بسیار خطرناک خواهد بود. به‌ویژه این‌که هشدارهای اخیر حزب‌ا...لبنان علیه تل‌آویو موجب ترس صهیونیست‌ها و آمریکایی‌ها شده است.
​​​​​​​سیدحسن نصرا...، دبیرکل حزب‌ا... لبنان به‌مناسبت هفدهمین سالروز پیروزی مقاومت در برابر رژیم‌صهیونیستی در جنگ ۳۳روزه در سخنانی به تهدیدات چند روز پیش وزیر جنگ رژیم‌صهیونیستی در نوار مرزی پاسخ داد و گفت: انکار نمی‌کنیم که رژیم‌صهیونیستی با تجهیزات خود و آمریکا می‌تواند لبنان را به عصر حجر بازگرداند، ولی نکته جدید این است که لبنان و مقاومت می‌توانند چه کاری انجام دهند. فرماندهان و سران دشمن این را به‌خوبی می‌دانند، ولی فقط به دنبال مانورهای رسانه‌ای هستند که هیچ ارزشی برای ما ندارد. در چنین شرایطی آمریکا قدرت محاسبه شرایط در آینده و حتی توصیف صحنه در زمان حال را نیز از دست داده است... .

newsQrCode

نیازمندی ها